2009. január 6., kedd

A Long Time Ago

Statue of Liberty, 1883
Bartholdi's Parisian warehouse workshop



Empire State Building, 1930
New York City


(old-photos.blogspot.com)

7 megjegyzés:

b írta...

mit érezhetett vajon az menekült, aki a nagy válság elől menekült Európából, mondjuk egy szicíliai hegyi faluból, vagy egy lengyel tanyáról, és amikor nagy nehezen beengedték Manhattanre, meglátta ezeket az épületeket?
Olyan elképzelhetetlen jövő lehetett az neki, mint vmelyik cyberpunk linked.

Az ESB mai szemmel se semmi, de már a Woolworth Bldg is csodálatos volt.

PinkTsunamii írta...

Attól függ, milyen lehetőségekkel találta szemben magát. Én azt gondolom (általánosítva persze), hogy a saját, művelhető és termékeny föld mindig ad egy alap biztonságérzetet főleg a válságos időszakokban és ennek az elvesztése/elhagyása, majd a felmérhetetlenül nagy betonvárosban boldogulni próbálás a teljes lenullázás érzése lehet.

b írta...

A legtöbbjük pl. nem tudott angolul (ld. pl. egy csomo olasz-amerikai vezeteknev: amikor megkerdeztek Ellis Islanden hogy hivjak, azt hitte azt kerdezik, honnan jott. Pl. John Calabrese - calabriai)
Epp ezert megerkezve eloszor a sajat nemzetuk subkulturaja szivta be oket, akikkel meg tudtak ertetni magukat.

Valszeg azert nagy ugras volt a semmibe, es ez csak ugy mehetett, hogy oriasi remenyek eltek bennuk, amit az amerikai alom tipusu sztorik futottek.

De en nem is erre gondoltam. Sztem egy nem-nincstelen europainak is felmerhetetlen lehetett szembesulni ezekkel az epuletekkel. Ezek meg ma is utnek. (mar aki nem retten meg toluk). Es akkor, amikor Europaban meg boven nem talalkozhatott ilyenekkel se eloben, se mashogy (nem volt TV, mozi is epphogy), polgari repules is szinte semmi, ez nagy dobbenet lehetett.

dani írta...

Hm. Azért a legnagyobb középkori katedrálisok még nem csak magasságuknál, hanem tömegüknél fogva is méltó vetélytársai voltak az első felhőkarcolóknak elég sokáig...nagyságrendi különbség nem volt közöttük. Tehát egy átlag európai itthon is találkozhatott ezekkel a méretekkel.

b írta...

A legmagasabb székesegyházak 160m körüliek (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_churches_in_the_world).

Az ESB (épült 1931) 381m. Én ezt nagyságrendi különbségnek érzékelem.

Amúgy az általam még emlegetett Woolworth Bldg (épült 1913), ami amúgy tisztára a gótikus katedrálisokra emlékeztet, 241m - azért ez is egy negyeddel nagyobb, mint a legmagasabb katedrális.

Ráadásul ezek az épületek és a többi alacsonyabb felhőkarcoló egy helyen jelent meg. Mintha egy várost teleépítettek volna rekorder katedrálisokkal. Ezért gondolom azt, hogy ez akkor sokkoló lehetett.

PinkTsunamii írta...

Ez a kép aranyos: http://weblogs.jupiterresearch.com/analysts/card/archives/foggy.jpg

Ezeknél meg azt gondolom, hogy le vagyunk maradva legalább 100 évvel.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/3c/Woolworth_Building_2163937214_88749d2378_o.jpg/800px-Woolworth_Building_2163937214_88749d2378_o.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/6/6a/20080610025949%21Woolworth_Building_2_Feb._1912_LC-USZ62-105567.jpg

dani írta...

Abban igazad van, hogy jóval sűrűbb volt a városszövet ezekben a friss metropoliszokban, egyszerűen más léptékű városok voltak - tényleg ott állt tulajdonképpen 20-30 kölni dóm egymás hegyén-hátán.

Viszont kötöm az ebet a karóhoz:) Az ESB '31-es megépítéséig igazán nem volt nagy különbség egy felhőkarcoló és egy katedrális között, az hogy mondjuk 50 méterrel magasabb volt egynéhány az nem érdekes...a földről egy ember az érzékszerveivel ezt szinte nem is érzékelte.