2007. december 31., hétfő

Shanghai World Expo Performing Arts Center

Tegnap mutatták be a terveit a Shanghai World Expo 2010 új repülő csészealjat idéző élőadásközpontjának, amit 27 benyújtott nemzetközi pályázat közül választották ki.

Az egyedülálló, kör alakú szerkezet a város új kultúrális és szórakozási központjaként fog működni a 2009- es évtől, 80 000 négyzetméteres teljes alapterületen, amely 10 000 négyzetméterrel nagyobb lesz a Shanghai Grand Theaternél.

A központ külső falaira hatalmas képernyőket fognak elhelyezni, amelyeken keresztül a kint lévő látogatók figyelhetik a benti előadásokat.
Otthon ad a színháznak, hangversenyeknek, zenei előadásoknak, klubboknak, különféle játékszobáknak, az éttermeknek és a bároknak. Az utóbbiak a nap 24 órájában állnak majd a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

A központot a Shanghai Xian Dai Architectural Design Group tervezte és a szerkezete 148.6 millió amerikai dollárba fog kerülni.

Wang Xiao'an, fő építész szerint: A központot azért tervezték, hogy kultúrákat olvasszon össze a csúcstechnológiával, a jelenlegi jövővel, Kínával és a világgal.

(news.xinhuanet.com)

2007. december 28., péntek

Crystal Island - Moscow

Moszkva épül és épül. Ha elkészül az új város-sziluettet döntően átformáló, szemgyönyörködtető konstrukció, a világ legnagyobb épületét fogja a magáénak tudni az orosz főváros. A csiga vonalban az ég felé futó városrésznyi építmény 4 milliárd dollár becsült építési költség körül mozog és a következő 5 éven belül szeretnék is felépíteni.

Lord Foster vulkánra hasonlító projektje nem az első nagyméretű elképzelés Oroszország számára és a hasonló ötleten alapuló, már klasszikusként számon tartott tokiói X-Seeddel szemben ez az óriás nagyobb esélyt is kap arra, hogy ne csak terveken és maketteken csodálhassuk.

A belső tereket 900 lakásra, 3000 szállodai szobára, mozikra, színházra, sportközpontra, és föld alatti parkolókra osztják fel. A hatalmas energiaszükségletét a tervek szerint képes lesz önmagának biztosítani a napkollektoros külső burkolat, szélturbinák, természetes szellőztetést segítő átriumok építésével. A külső falakon dinamikus mellékpanelek beépítésével szabályozzák a napsugarak behatolását a belső terekhez, így télen melegebb lesz, nyáron a szellőztetést segítik majd.
A kilátás Moszkvára pedig ...


(inhabitat.com)
(fosterandpartners.com
)

Milan Street Map Fly Swatter

Nem kedvelem a rovarokat, még bántani sem szoktam őket, de ennél a légycsapónál már nem is ez számít. Milánó várostérképével kergetve az idegesítő legyek is röhögve szállnak tovább a nap felé. Én pedig utánuk. Szeretnék egy ilyet.

(vagabondish.com)

2007. december 25., kedd

Jurassic Park - Dubai

Aki ismer és tudja, mennyiszer néztem meg a Jurassic Park összes részét az évek alatt és mennyire régóta gondolkozok Dubaiban, az pontosan tudja, hogy mi játszódik most le bennem.
Leírhatatlan.



(timesonline.co.uk)

2007. december 22., szombat

2007. december 19., szerda

Tokyo Table - Beverly Hills

Kívül

Belül


Igazán példát vehetnének a hazai bevásárlóközpontok vendéglátó részlegei és eljuthatnának legalább a selyempárnákig végre. Természetesen azokra gondolok, amik nem is feslenek.

2007. december 12., szerda

Gare de Wuhan

Ismét egy gyöngyszem a vasútállomások közül. A belső elosztásban nincs semmi különös, két elkülönített tér, ahol a légkondicionált váróterem, jegypénztár található és a naptól,esőtől védett peronok, valamint a vasúti hidakon átvezetett vágányok és a közút keresztezése.
Ami igazán kiemelkedő, az a szárnyként elterülő, 116 méteres tetőszerkezet: Egy központi és másodlagos, kisebb ívek sorozata, melyet rácsos tartószerkezettel alakítanak ki.
Wuhan városának új, madarakat idéző állomásprojektje 140 000 négyzetméterre, 200 millió Euróért.


(map3.net)

2007. december 9., vasárnap

Apocalyptic Metropolis

A Manhattanhez hasonló világvárosok megsemmisített részei közül sikerült ötven hatalmas épületet egy svéd lakás szobáiban modellezni, nem kevés ragasztó, fa és műanyag felhasználásával. A munkát a Popcore svéd vállalat finanszírozta, egy Strata videó elkészítéséhez. A kreatív munkát a svéd Nordiska Scenografiskolan egyetem hallgatói és a Warhammer 40K játékosai segítségével Mats Sahlström végezte.
Modellezésből 10/10, és már ezért diploma járna.

(Work In Progress)
(BLDGblog)