2007. december 28., péntek

Crystal Island - Moscow

Moszkva épül és épül. Ha elkészül az új város-sziluettet döntően átformáló, szemgyönyörködtető konstrukció, a világ legnagyobb épületét fogja a magáénak tudni az orosz főváros. A csiga vonalban az ég felé futó városrésznyi építmény 4 milliárd dollár becsült építési költség körül mozog és a következő 5 éven belül szeretnék is felépíteni.

Lord Foster vulkánra hasonlító projektje nem az első nagyméretű elképzelés Oroszország számára és a hasonló ötleten alapuló, már klasszikusként számon tartott tokiói X-Seeddel szemben ez az óriás nagyobb esélyt is kap arra, hogy ne csak terveken és maketteken csodálhassuk.

A belső tereket 900 lakásra, 3000 szállodai szobára, mozikra, színházra, sportközpontra, és föld alatti parkolókra osztják fel. A hatalmas energiaszükségletét a tervek szerint képes lesz önmagának biztosítani a napkollektoros külső burkolat, szélturbinák, természetes szellőztetést segítő átriumok építésével. A külső falakon dinamikus mellékpanelek beépítésével szabályozzák a napsugarak behatolását a belső terekhez, így télen melegebb lesz, nyáron a szellőztetést segítik majd.
A kilátás Moszkvára pedig ...


(inhabitat.com)
(fosterandpartners.com
)