2008. február 21., csütörtök

Zoppini's Ocean Island

Ha már kilométer magas felhőkarcolókban, vagy piramisokban képzeljük el a rohamosan növekvő népesség új otthonait, az óceánok területein is gondolkozhatunk. Nem csak azért, mert ezzel a maradék szárazföldi élővilágot kímélhetjük magunktól, de az óceánok többek között bőséges, szennyezés mentes energiát is szolgáltathatnak helyben.

Valójában egy hatalmas, 300 méter széles és 400 méter hosszú, acélból készült úszó szigetről van szó, amely 10 000 embernek képes otthont adni, 18 emelet magas a rajta található legmagasabb építmény és helyileg Monaco partjai elé álmodta meg a tervezője.

Valószínűleg előbb utóbb Jean Philippe Zoppini terveihez hasonló megoldások épülni is fognak, mondjuk a jelenlegi olajfúró tornyok területeire, rájuk egyébként sem sokáig lesz már szükség.

(zoppini.fr)

2 megjegyzés:

dani írta...

Üdv

Véleményem szerint ezek a hatalmas projectek mind az asztalfiókoknak készülnek, egyszerű fantazmagóriák csak ma már. Pazarlóak és feleslegesek, rádásul semmiféle problémát nem oldanak meg. "Itt" nyugaton nincs semmiféle túlnépesedés, épp hogy stagnál a lakosságszáma(USA+Kanada+EU+
Oroszo.), ahol meg gáz van (Afrika,Közel és Távol Kelet) nyílván nem ezzel fognak operálni:) Ott majd rendet tesz az éhgyomor, mert ahogy szűkülnek a hagyományos értelemben vett energiaforrások, úgy fog eltünni a világpiacról a felesleges és olcsó mezőgazdasági terményfelesleges (biofű és repceolaj lesz helyette) és bizony jön a kőkemény éhezés a nettó élelmiszer importőröknek (Irán, fél Afrika, Kína stb). Szal én úgy látom, hogy a történelem nem ért véget, jön egy új szakasza ami közel sem lesz olyan pazarló mint a most mögöttünk hagyott és pont az ehhez hasonló megagiga projecteknek fog leáldozni: nem fognak hegynyi acélból pár ezer embernek úszkáló szigetet építeni, ott ahol eleve van hely. Na, bocs az megszaladt ceruzáért, jó a blogod amúgy:)

Névtelen írta...

Szerintem hallatlanul fontosak ezek a fantazmagóriák mert amikor valaki felvázolja a koncepciót amire épülnek és a rajzokkal mintegy vitára bocsáltja azokat fenntartja vagy épp elindítja a azt a folyamatot, a vitát, ami a megoldásokhoz vezet.