2008. február 21., csütörtök

The Luigi Colani Kitchen


Az 1928-as, berlini születésű Luigi Colani - világhírű ipari formatervező - nevére először leginkább a biodinamikus autók/repülők/hajók egyedi formái jutnak az eszünkbe, vagy azok a fejlesztések, mikor a formatervezésben kezdtek el kísérletezni a járművek sebességének növelése miatt és világcsúcsokat értek el ez által a hetvenes évektől.
Viszont közel hatvan év munkásságából én két konyhára kaptam fel a fejemet a legjobban. Mind a kettő formabontó, a legkisebb helyszükségletre törekszik és nagyon is a jövőbe néz.

Az idősebbik leginkább egy kisebb űrjárműre emlékeztet, amiben a közepére helyezett forgószékből végezhettük volna a konyhát igénylő teendőinket, ha sikerül túlélnie az ötletnek a hetvenes éveket és nem csak prototípus marad.

Harminc évvel később már egy területre integrálta a konyhát a fürdővel és a hálóval, melyeket egy hengerben forgathatunk és rejthetünk el az avatatlan szemek elől.
Ez a verzió már jobban illeszkedik a korába és mégis, még erről is többet írnak, mint használják.
(mocoloco.com)

Hasonló elképzelést láthattunk az örök kedvenc, Fifth Element című filmben is, igaz ott csak a fürdő és a hűtőszekrény volt közös részen, az ágy pedig a falban, de 1997 az évszám.

Nincsenek megjegyzések: