2007. június 21., csütörtök

The Beijing National Grand Theater


Az új Pekingi Nemzeti Színház nyolc év építés után, múlt pénteken nyitott ki ideiglenesen a látogatók számára.
Acélváz, üveg és titán burkolattal. Leginkább vízben úszó tojásra hasonlít
és a megálmodója a francia Paul Andreu építész és tervezőcsoportja volt. Várhatóan 6500 nézőt lesz képes befogadni 200 000 négyzetméter területen a hatalmas kupola, aminek a monumentalitását a köré épített mesterséges tóval sikerült még jobban kihangsúlyozni.


Kína 2.688 milliárd yuant (~353 millió dollár) fektetett a kicsit hosszúra nyúló és formája miatt sokat támadott, de építészeti rekord szintű opera/színházépület elkészülésébe.


(+képek)
(
Paul Adreu Home)
(Wikipedia)


2007. június 20., szerda

Celebrity Jet design


Ismerd a 3D digitális modellezést (ICEM Surf), légy legalább olyan kreatív, mint egy angol designer cég (Design Q). Legyen sok pénzed, amiből már vettél magadnak egy magánrepülőt és akard, hogy egyedi is legyen. Az sem árt, ha használni is fogod, úgyhogy légy híres vagy fontos ember, ellenkező esetben a baráti körödet kell egy kicsit szélesíteni. Feltéve, hogy ezt élőben is élvezni akarod, mert az biztos, hogy ez a repülőgép maradandó élményt fog benned hagyni.

Infó:
(ICEM)

Vol de Rêve


Ezt a négy részletből álló csodát Jane Worthington angol származású, (már Belgiumban élő) designer hölgy tervezte 2006 -ban a Leolux cég számára és láthatóan sem véletlenül jelölték a 2007. évi IMM Innovation Award Cologne nemzetközi design versenyre.

Formabontóan elegáns és feszült bútoregyüttesben van ötvözve az izgalom, a komfort és a szépség.

Négyféle kellemes színárnyalatban lehet lecsapni rá, valamint a kanapé tovább alakítható szép számú elemtípusokból egyedi igények szerint. Ez a bútor garantálja az elismerést és borzolja a kedélyeket bárkit is látunk vendégül, viszont az árát nem mertem megnézni.

Tényleg egy álom.

Berlin Hauptbahnhof


Több, mint egy éve helyezték üzembe a Berlin Hauptbahnhof névre keresztelt főpályaudvart, amit (szimbolikus jelentőségét is kihangsúlyozva) a 19. században épült és a kettészakadás után használhatatlanná vált régi pályaudvar helyére építettek fel. Azóta ez az acél-üveg remekmű kapcsolja össze a kelet-nyugati és az észak-déli vasútvonalakat és itt kapcsolódik össze a helyi közlekedés java. (U-Bahn; S-Bahn; gyorsforgalmi utak; )


Mindez öt szinten, 25 méteres teljes szintkülönbséggel, napkollektoros energiaellátással és az épület alapterületének húsz százalékát kitevő bevásárlási lehetőséggel.
A céljukat elérték, az utasforgalmat így sikerült a két évvel ezelőtti adatokhoz mérve a másfélszeresére növelniük.

Természetesen ennek a munkának is meg voltak a maga konfliktusai a tervezői (Gerkan, Marg) vs. beruházói érdekek között, de egy utas barát és statikailag gyönyörű épület a végeredmény.
Utazó- és szakmai szemmel is nézve a budapesti közlekedési politikát sem ártana újra átgondolni, akár egy központosított berlini mintára (bár ez a megoldás itt a németeknek 850 millió dollárba került).


Aki ott jár és talán sokáig kellene várnia egy átszállás alkalmával, nézzen fel és gondolkozzon kicsit el 3D -ben csak azon, hogy mennyi féle üveget kellett megtervezni, majd legyártatni és érezze meg kicsit a szakmai szépségét is ennek a high-tech csarnoknak.

2007. június 19., kedd

Lounge Furniture


A neve LAVA és 2007 egyik legszabadabb művészi ülő-fekvő-relaxáló kanapéja.

Ezt az abszolút henyélésre megálmodott szófát tervezte a Vertijet Stúdió ( Steffen Kroll és Kirsten Hoppert) a Cor cég számára, amit a 2007 január közepén me
grendezett Kölni Nemzetközi Bútorvásáron mutattak be a tőlük már megszokott kiváló minőségben. Természetesen a hatás sem maradt el.
Kárpittal borított, variálható, ránézésre is puha és ha befér, akkor a lounge szobra a nappaliban.



(Archi Tonic)
(COR)

2007. június 18., hétfő

Pavilion for Chanel




Zaha Hadid tervei követték a nagy divatcég jellegzetességeit, mikor is a Chanelnek egy vándorpalota kellett.
Elegáns, merész, rugalmas és minden bizonnyal méregdrága lesz. Az űrhajó után (de stílusosan dűne-formának nevezik) legjobban egy kavicsra hasonlít ez a 6 méter magas és 700 négyzetméter alapterületű pavilon. Méreteitől ugyan nem ájulunk el, de azt hiszem a belső kialakítások, fényjátékok, fluid dekorációk mindenképpen lenyűgözőek lesznek.
A belső terek variálhatósága miatt minden nagyvárosban érdemes lesz meglátogatni, várhatóan sehol nem lesz kétszer ugyan olyan az elrendezés.

Zaha Hadid nevével egyébként fogunk még találkozni, ugyanis a dubai projektekből is kivette a maga részét az 57 éves építészdíva.


2007. június 17., vasárnap

Kallbadhus



Minden országnak, népcsoportnak, embernek megvan a tradicionális-, vallási-, vagy csak veleszületett kattanása.
Ilyesmi lehet a svédeknél a jeges merülő fürdő.
Hogy ez melyik kategóriába sorolható, azt ki-ki döntse el magának, viszont az őrültek mozgatják előbbre a világot és alkotnak igazán nagyokat. Náluk tradíció, nekem építészeti remekmű.

Ez a 130 méter átmérőjű épület (Thomas Sandell tervezésével) ennek a fagyos szenvedélynek hódol. Természetesen kisebb hotelként is funkcionál majd, és biztos vagyok benne, hogy már csak az étterme és egy gyomorbarát svéd kávé miatt is érdemes lesz benézni, ha Stockholm központjában járunk.
Szigorúan csak 2009 nyara után, ugyanis még csak most ősszel kezdik az építését.
Szerintem érdemes lesz kivárni.

Thomas Sendell nevével egyébként az Ikea tervezőcsapatában (itthon könyvespolc és virágcserép, persze fehér) már összefuthattunk. Amennyiben követjük a svéd minimalista ám extravagáns formatervezést, akkor pedig a nyolcvanas évektől szinte minden stockholmi formatervezői bemutatón jelen van az oszlopos tervező a jellegzetes munkáival.

Stockholm mára legalább olyan fontos pontja a világ nemzetközi formatervezői gáláinak, mint a szívem csücske Milánó vagy éppen London. Több figyelmet érdemel.


Missoni Home


Az oda nem illő -, és össze nem illő formák teljes összhangja: Missoni Home - Mareba Uluru kollekciójával minden kaput megdöngettek. ( Milan Design Week 2007 )

Ezek után már csak mértékletes magabiztosággal merem kijelenteni, hogy az életembe csak a maradandó és a minimalista dolgokat vagyok hajlandó beengedni, én ennél a pontnál remegtem meg.

Már megint az olaszok.


(designboom)

Laptop from the Future



Az alvás után a második szenvedélyem a számítógép. Már az alap laptopoknak is hálás lehetek, amiért olyan könnyen az ágyamba jönnek velem és akár kényelmesen el is tudok aludni függőségeim közben (mellett).
Leginkább ezért szeretném megköszönni Felix Schmidberger-nek, hogy mindezt még flexibilisebbé merte álmodni ezzel a modellel, amit a következő fejlesztési lépcsőben már talán ergonómikus párnaként tudok majd használni.

Én tudom, hogy egyszer eljön az én időm, amikor nyálálló PillowPC-t vehetek az Ikeában.


(Yanko Design)

Dead Dreams



Grafikus NotePad