2007. augusztus 23., csütörtök

X-Seed 4000 - Tokyo

Valahogy így néz ki az, amikor egyre sürgetőbben kell a költözni nem akaró városlakóknak lakhelyet biztosítani, illetve amikor jó japán szokásként a világ legmeghökkentőbb dolgait kell kitalálni és komolyan gondolni. Azért most ultramodern X-Seed 4000, Fuji mintára, 4000 méter magasságig, de harmóniában a természettel.

Hogy ez statikailag megoldható legyen, 6 négyzetkilométeres alapterületről indulna el folyamatosan csökkenve 800 emeleten keresztül a felhők közé a Taisei Corporation elképzelése szerint, 500 ezer és 1 millió közötti lakónak biztosítva ezzel helyet Tokióban.



A költségeit előzetesen 300-900 milliárd dollár közé becsülték, viszont intelligens épületről van szó és így a napenergia-felhasználás, klimatizálás, fénykihasználás nagyon fejlett alkalmazásával itt is számítani lehet a hosszú távú megtérülésre.


Hasonló ötletek voltak már korábbi években is, így a hiperstruktúrájú TRY-2004 piramisváros, Aeropolis 2001, vagy a sokat emlegetett Sky City 1000.
Még mindig szakmai gyönyör számomra a földrengésbiztonság kérdése, példátlan merészség ebben gondolkozni ezen a területen, imádom.


(wikipedia.org)
(inhabitat.com)