2007. szeptember 25., kedd

City of Arts and Science - Valencia

A spanyolok egyik nagy büszkesége a Valenciában található Művészetek és Tudományok Városa. A története 1995 -től indult egy 350 ezer négyzetméteres területre kiírt pályázattal, amit Santiago Calatrava tervei nyertek meg, öt lenyűgöző és futurisztikus épületegyüttessel.

A L'Hemisfèric - Mozi, Planetárium, Lézerszínház 1998-ra készült el, majd az El Museu de les Ciències Príncipe Felipe - Tudományok Múzeuma és a L'Umbracle - sétány, kert és lugas rész rá két évre.
A L'Oceanogràfic - Európa legnagyobb Oceonográfiai Parkja 2003 -ban nyílt meg és a El Palau de les Arts Reina Sofía - Operaházat csak két éve adták át.

Az átgondolt, statikailag elegáns beton épületek a spanyol szokások szerinti kerámiamozaik burkolatot és díszítést kapták.

Az utoljára elkészült,
70 méter magas Opera 4000 néző befogadására képes. Szárnyai két ponton vannak alátámasztva és az összterülete 37000 négyzetméter.

A főként zenei előadások számára tervezett építmény belső méretei sem elhanyagolhatóak, az 530 négyzetméteres színpaddal rendelkező nagyterem mellett még három - a legkorszerűbb technikával felszerelt - terem ad helyet a balett, az opera vagy a kamaraszínházi műveket kedvelőknek. A kezdetekkor 80 millió Euróra becsülték a teljes építési költségeket, ez 15 év építési idő alatt több, mint a háromszorosára növekedett, 250 millió Eurónál álltak meg végül.

A mesterséges tóban lévő L'Hemisferic hatalmas panoráma moziban főként természetfilmek vetítésén vehetünk részt, összesen 14000 négyzetméteres területen.

Európa legnagyobb óceánházát Felix Candela Outeriño tervei szerint fejezték be.
A L'Oceanogràfic épületében és parkjában összesen 42 millió liter sós vízben mutatják be a vizi élővilágot.

Itt található a földrész legnagyobb delfináriuma és többek között a mediterrán tengerek és az Atlanti-óceán élővilágának a kiállítása is.


Az Art City parkolója a 2000-ben elkészült, 300 méter hosszú, 60 méter magas, 17000 négyzetméter alapterületű L'Umbracle open air sétány és botanikus kert alatt található.









Valamint a sétánnyal szemben 241 méter hosszban terül el az azzal egy időben felépített, acél és beton tartószerkezetek között végig üvegezett, 41000 négyzetméter alapterületű és 40 méter magasságú Tudományok Múzeuma, mely egyszerre emlékeztet egy gótikus katedrálisra és egy hatalmas őslény csontvázára.


(veerle.duoh.com)
(wikipedia.org)
(spanish-living.com)
(hickerphoto.com)
(arcspace.com)