2008. október 22., szerda

Dreams

Psycho Buildings : Mike Nelson, To the Memory of H.P. Lovecraft

Non-Euclidean calculus and quantum physics are enough to stretch any brain, and when one mixes them with folklore, and tries to trace a strange background of multi-dimensional reality behind the ghoulish hints of the Gothic tales and the wild whispers of the chimney-corner, one can hardly expect to be wholly free from mental tension.

H.P. Lovecraft: Dreams in the WitchHouse

2008. október 21., kedd

Burial love, Steampunk love, Kafka love


Kafka és az ő lidércnyomásai senkinek nem lehetnek ismeretlenek. Burial Arkangyalát még mindig ajánlom az egész világ figyelmébe. Zoetrope pedig az a kísérleti, avantgárd rövidfilm, amely Kafka: In the Penal Colony című művéhez visszanyúlva mutatja be az emberek metafizikus létezésének apokalipszisét. Zaklatottan kerek ez így és mégis rajongunk érte.

2008. október 17., péntek

Underwater Museum - Egypt

Alexandriát, vagyis inkább Kleopátra palotájának darabjait bizony látnunk kell, ha majd a kéthetes, egyiptomi eufóriában ülepítjük a sivatagi homokot a tüdőnkbe.
Igaz, hogy a 4. században elsüllyedt az egész a földrengésektől, de mi igenis romantikusak vagyunk és ezért most nagyon örülünk Jacques Rougerie elképzeléseinek.

A francia építész tervezett már víz alatti települést 250 főre, hozzá laboratóriumot valódi prototípusokkal, óceáni farmot, de űrállomást is nekünk (ezt fontosnak tartjuk itt is megemlíteni).
A korábbi munkákból forrt össze az Egyiptom partjainál tervezett, valójában víz alatti múzeum, aminek a víz feletti szerkezete négy emelet magasságban a Níluson közlekedő hajókat idézi, a víz alatt pedig üvegből készült alagutakban barangolhatjuk be a helyet, ahol Kleopátra végül is nem akart tovább élni.

Lehetséges, hogy ez lesz ténylegesen az első ilyen víz alatti múzeum, de fel kell hívnunk a figyelmet egy másik projektre ezzel egyidőben is, ami Bulgáriához kapcsolódik.


(news.nationalgeographic.com)

2008. október 16., csütörtök

Symphony For The Apocalypse

Elképzelhetetlennek tartom, hogy valamikor, évek múlva már ne akarjak egy ilyen épületben élni, vagy valaki egyszer meg tudjon győzni arról, hogy nekem ez rossz lehet.
Például Torontóban.

A véletlen édes játéka pedig mára az, hogy a háttérben Steve Lawler: Viva Toronto albumáról épp Mathew Jonson - Symphony For The Apocalypse trackje karcolta a hullámokat a fülem minden négyzetmilliméterére, amikor rátaláltam.
Tökéletesen egészítjük ki egymást azóta.


2008. október 14., kedd

Ferrari Wind Tunnel

Tíz éve nagyot köszön felénk, Renzo Piano építész a Ferrari számára tervezte és Maranellóban találkozhatunk élőben is vele.
A kutatóközpont szélcsatornája az a 80 méter hosszú, 70 méter széles építészeti jelenség, ahol a mérnökök a F1 pályákon előforduló, a versenyautókat erő hatásokat vizsgálják 1998 óta.
Szerintünk igazán fotogén.

(materiamagazine.com)

2008. október 13., hétfő

2008. október 9., csütörtök

Roadshow

Roadshow, Hubert Blanz, 2007
Többen is vannak és imádjuk őket. Itt Itt.

2008. október 8., szerda

Advanced Beauty #13



Gömb is, egyszerű is, szép is, valamint emlékeztet egy szobára és egy másik, hasonló munkára.
Egyébként az Advanced Beauty elnevezésű videó/hangszobrászati gyűjtemény egyik darabja, amit programozók, építészek és zenészek készítettek el közösen és bizonyára nem konfliktusmentesen.
A fent látható (Maxim Zhestkov rendezte) videó az egyik kedvencem ebből a sorozatból.

(lovebytes festival 2008)
(advancedbeauty.org)
(vimeo.com)